måndag, juli 25, 2005

Arbetslöshet etc

i ETC 3/05 presenterar Johan Ehrenberg en konspirationsteori om den svenska arbetslösheten. Han menar i korthet att den är myclet större än den officiella statistiken låter antyda (vilket kan vara sant eller falskt beroende på hur man ser det; vem som är arbetslös och vem som är student, invalidiserad eller gammal är ju en definitionsfråga).

Ehrenberg har också en orsak till den höga arbetslösheten: 250 000 jobb i offentlig sektor som rationaliserades bort under 90-talet. Anledningen till att den höga arbetslösheten tolereras är att den driver ner lönerna (om tusen personer söker ett jobb blir den som får jobbet mer benägen att nöja sig med en modest lön).

Jo, så är det väl, antar jag. En helt motsatt teori som jag fick lära mig när jag läste nationalekonomi är att fackföreningarnas lönekamp stänger ute folk från arbetsmarknaden eftersom de höga lönerna gör att företagen inte kan anställa fler. Populär idé på Timbro, antar jag.

Ehrenbergs lösning på arbetslösheten är hur som helst att nyanställa i offentlig sektor. Detta leder till att folk får mer pengar vilket i sin tur leder till ökad konsumtion, ökad efterfrågan och nyanställningar i provat sektor. Klassisk keynesiansk politik, med andra ord.

Ehrenberg menar att ingen högt vågar säga att det är offentlig investeringspolitik som skulle krävas för att driva ner arbetslösheten, men han (och mina läroböcker i nationalekonomi) tycks ha fel: i en artikel i DN igår menar både ekonomgurun Assar Lindbeck och SEB:s Robert Bergqvist att det är dags för lite expansiv finanspolitik. Nästa valrörelse kanske inte bara kommer att handla om arbetslösheten, utan också vem som är beredd att satsa mest för att få ner den.

För övrigt kan det pigga upp att läsa Liv Strömquists socialistiska serier, som tyvärr inte går hitta nån jävla stans på nätet, men som till exempel finns då och då i Ordfront, DN och Galago. Kolla exempelvis in det näst senaste numret av Galago och få kapitalismen förklarad genom en TV-gala för världens barn med Bengt Magnusson och Agneta Sjödin.

4 kommentarer:

julia sa...

Var du på moddan 1997? I så fall borde vi mötts. Jag och bruttorna från Tomelilla brukade sprida vår säd där på helgerna, i Ystad på torsdagar. Fast det var längesen. Nu är jag tillfälligt tillbaka men moddan är ju i graven.

Nils sa...

Nej. Jag var en av dem som hängde på Godset istället. Modesty har jag faktiskt bara varit ett par tre gånger på.

julia sa...

Godset la väl ner 96?

Nils sa...

Omöjligt. Jag spelade med två av mina band där våren 97.