torsdag, juli 28, 2005

America's Cup och verkligheten

Men för Guds skull varför? Hur kan man tycka att 55 miljoner kronor av surt uttaxerade skattemedel på bästa sätt används genom att sponsra en segeltävling? Och det är inte ens en riktig tävling, utan åtta båtar som vill visa upp sig inför den riktiga tävlingen, som äger rum utanför Valencia.

Malmö är en stad som ständigt jobbar på sin image och man lyckas ganska hyfsat. Förutom storslagna byggnader brandar man också staden med hjälp av olika events, som både ska roa dem som redan bor där och folk som kan tänka sig att flytta sig och sin verksamhet dit. För invånarnas fromma håller man sig exempelvis med en riktigt sympatisk stadsfestival.

Malmö stad och Region Skåne pytsar in stålarna. Malmö stad tog pengar från ett konto som skulle användas för Malmös ambitiösa välfärdsprogram. Det beslutet upphävdes av länsrätten. Region Skåne och kommunerna i Skåne har ett marknadsföringsbolag som heter Position Skåne som skyfflar in hela sin marknadsföringsbudget i tävlingen. Och vad får Malmö ut av det?

"Lika kortfattat kan man beskriva Skånes/Malmös vinst med tävlingarna som ett ögonblick i rampljuset från de tv-sända tävlingarna. - Fyra till fem minuters exponering i en film om seglingarna motsvarar ett värde för Malmö och Skåne på 80 miljoner kronor, alltså dubbelt så mycket som de har satsat, sade informationschefen Cecilia Gyllenkrok." SDS 040511

Det framgår inte exakt hur friherrinnan Gyllenkrok har gjort den beräkningen. Just det, som citatet ovan antyder var den ursprungliga satsningen 40 miljoner, men oj då, budgeten sprack. Fast det räcker inte med att man bränner motsvarande 281 årslöner för en undersköterska på en veckas överklassnöjen. Nej då, man måste offra mer för att göra seglarna glada.

De kapar Stadsbiblioteket för en fest. De kapar högskolan och tvingar ut studenterna i tält. De vill faktiskt kapa hela luftrummet ovanför tävlingarna.

Det är obegripligt. "The concept of the duel, of two boats on the race course fighting for supremacy, one winner, one loser, is hard to beat as a governing idea." står det på tävlingens hemsida. Det finns en förlorare i den här tävlingen och det är folket, medborgarna, skattebetalarna, stadsborna, kalla det vad ni vill.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sluta kritisera trogna partikamrater - de har tagit ett moget beslut som är viktigt för regionen! Upp trälar uti alla stater!